Jan van der Heyden
gevellantaarn
Jan van der Heyden
muurlantaarn
Willet-Holthuysen
gevellantaarn
Lodewijk XIV
gevellantaarn

Lampen van Toen heeft zich gespecialiseerd in de productie van authentieke lantaarns en gevellantaarns voor monumenten en historische panden. Onze producten zijn exacte reproducties van de oorspronkelijke lantaarns die ooit de gevels van grachtenhuizen in Amsterdam en buitenplaatsen in Nederland sierden. In de jaren zeventig van de vorige eeuw heeft het Amsterdamse Bureau Monumentenzorg een aantal originele modellen geselecteerd. Van deze lantaarns zijn bouwtekeningen gemaakt. Aan de hand daarvan zijn onze modellen minutieus en met oog voor detail door ons nagebouwd en geschikt gemaakt voor elektrisch licht.

Onze lantaarns zijn handwerkproducten, vervaardigd uit roodkoper. Het glas is bij de meeste modellen gezet in lood. Sommige modellen zijn bekroond met een bronzen 'vlam'. De lantaarns worden standaard afgelakt geleverd in een donkere kleur groen (grachtengroen) aan de buitenzijde en bruin-rood aan de binnenzijde. De laklaag is op een primer aangebracht door middel van poedercoating (verharde laklaag door middel van verhitting). De duurzaamheid is op deze wijze gegarandeerd. De lantaarn kan optioneel ook ongelakt als koperen lantaarn geleverd worden. In de loop van de tijd zal het koperwerk oppervlakkig oxyderen waardoor een aantrekkelijk lichtgroen patina zal ontstaan.

De muurarmen zijn gesmeed en behandeld tegen oxydatie. Veel aandacht is besteed aan de doorvoer van de voedingskabel, die onzichtbaar is uitgevoerd. Oorspronkelijke muurarmen hebben geen kabeldoorvoer en geven daarom problemen met elektrificatie. Ook is veel zorg besteed aan de bevestiging van de lantaarn op de muurarm. In de originele situatie staat de lantaarn stevig gemonteerd op een geprofileerd eikenhouten blok dat weer op de arm is bevestigd. Deze oorspronkelijke, zeer robuuste constructie is door ons overgenomen. Omdat de maatvoering van deze constructie standaard is kunnen alle modellen lantaarns met alle modellen muurarmen worden gecombineerd.

De verschillende modellen lantaarns en armen zijn zorgvuldig geselecteerd, zodat er voor diverse situaties een passende oplossing is. Voor grachtenpanden is er het model Jan van der Heyden gevellantaarn. Dit model is ook als muurlantaarn beschikbaar. Ook is er het model Willet-Holthuysen, een grotere variant van de Jan van der Heyden. Voor grote gebouwen en buitenplaatsen is het model Lodewijk XIV ontwikkeld.

[Meer informatie]